пятница, 22 мая 2015 г.

Школа безпеки

У Запоріжжі за звання кращої команди «Школи безпеки» змагались юні рятувальники

Упродовж 14-16 травня на  Запоріжжі проходив обласний етап зборів-змагань юних рятувальників «Школа безпеки». Участь у заході взяли учні навчально-виховних закладів області, які у складі 9 команд боролися за кубок переможця.
Організаторами заходу вже не перший рік виступають ГУ ДСНС України у Запорізькій області спільно з навчально-методичним центром цивільного захисту та безпеки життєдіяльності. Також змагання проходять за підтримки департаменту освіти і науки ОДА та Запорізького обласного відділення Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа безпеки».

Серед учасників юнаки та дівчата віком від 13 до 17 років – представники трьох команд навчально-виховного комплексу «Запорізька Січ», дві команди Хортицького району, команда міста Пологи та Веселівського району, а також дві команди м. Енергодара.
Гасло Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа безпеки»: «Знати, щоб передбачати, передбачати, щоб діяти». Керуючись цим принципом, учасники заходу демонстрували свої знання та вміння на етапах, умови яких були максимально наближені до реальних.
Тож 14 травня, у перший день боротьби, на юних рятувальників очікувала насичена програма: психологічне тестування, етап «Медичний», бойове розгортання, рятувальні роботи в зоні техногенної аварії та рятування потерпілого з висотної будівлі.
Представники команд змагалися на швидкість в одяганні захисного костюму Л-1, демонстрували порятунок постраждалого у зоні хімічного чи радіаційного забруднення та свої вміння користуватись засобами індивідуального захисту. Під час бойового розгортання юні рятувальники показали, що складуть гідну зміну своїм старшим колегам. Діти продемонстрували свою швидкість, фізичну підготовку, вміння та навички, які необхідні для надання першої медичної допомоги та боротьби з вогняною стихією.
Під час другого етапу змагань, 15 травня, учасники проводили пошуково-рятувальні роботи на водних об’єктах. Юнаки та дівчата демонстрували вміння діяти в надзвичайних ситуаціях природного характеру, здатність до рятувальних дій із застосуванням спеціального рятувального спорядження та надавати допомогу потерпілим під час трагедій на воді.
Також юні рятувальники долали смугу природних перешкод та проводили пошуково-рятувальні роботи в умовах природного середовища.
За словами виконуючого обов’язки директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Віктора Захарчука участь дітей у побідних заходах дуже важлива, адже вони на власному прикладі показують, як жити безпечно не тільки одноліткам, а й дорослим. «Незважаючи на непросту ситуацію в країні на змагання приїхало багато команд з регіону. Спільно з рятувальниками ми будемо намагатись розширити географію учасників та залучати молодь до участі у «Школі безпеки», – зазначив Віктор Миколайович.
Запекла боротьба між учасниками показала, що кожен готовий усіма силами виборювати звання найкращої команди. А недитячій витримці та витривалості могли би позаздрити навіть професійні рятувальники. Організаторам було нелегко визначити переможців, адже всі учасники змагань проявили відмінну фізичну форму, гарну пам’ять, швидке та креативне мислення.
Проте змагання є змагання, і переможці мають бути визначені. Тож, 16 травня у навчально-виховному комплексі «Запорізька Січ» відбулось урочисте закриття обласного етапу «Школа безпеки» та оголошення переможців.
В ході запеклої боротьби загальнокомандне перше місце у старшій групі зайняла команда НВК «Запорізька Січ» – «Січ-1», срібними призерами стала команда з м. Пологи, а почесне трете місце отримали учні ЕБГ  «Гармонія» з міста Енергодара.
Перемогу у категорії «Початківці» отримали наймолодші учні «Запорізької Січі», срібло у юних енергодарців, а бронзу отримали учні Хортицького району – команда «Хорти-2».
Начальник відділу зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю підполковник служби цивільного захисту Юлія Баришева зазначає, що кожного року учасники руху «Школа безпеки» демонструють нові досягнення та результати. «Більш ніж 70 учасників команд показали свої уміння та навички, якими може пишатись вся область. Впевнена, що ці діти ніколи не стануть причиною виникнення нештатної ситуації, а тим, хто все ж таки в неї потрапив, швидко та професійно нададуть необхідну допомогу. Вони фізично та морально готові стати гідною зміною сучасному поколінню рятувальників», – підкреслила Юлія Володимирівна.
Так тримати, енегодарці!

Комментариев нет:

Отправить комментарий